Tudja mi a különbség az egyes teherhordó szerkezetek között?

Az épületek teherhordó szerkezetei, más néven tartó szerkezetei, több szempont szerint csoportokra bonthatók, anyagát, épületen belüli funkcióját, vagy akár a szakipari előállítást tekintve. A teherhordó szerkezetek – legyen szó bármilyen építési formáról – többek között elsődleges és másodlagos, függőleges és vízszintes tartószerkezeti elemekre bonthatók.

Logikailag úgy fogalmazható meg, hogy míg az elsődleges teherhordó szerkezetek az épület vázát adják, azzal meghatározva az épület állékonyságát és várható élettartamát, addig a másodlagos szerkezeti elemek ilyen tulajdonsággal nem, vagy csekélyebb mértékben rendelkeznek. Elsődleges teherhordó szerepe van az alapoknak, teherhordó falaknak, oszlopoknak, födémeknek. Másodlagos tartószerkezeti elemek lehetnek tetőszelemenek, lépcsőszerkezetek stb.

Függőleges tartószerkezetek olyan, alátámasztó szerkezetek, amelyek függőlegesen állnak. Vonal vagy pontszerűen adják át a terheket. A könnyűszerkezetes épületek kivitelezése során jellemzően acél vagy vasbeton oszlopok és tartók.

vízszintes szerkezetek, másként áthidaló szerkezeteket rendszerint vízszintesen építik be. Ezek egy könnyűszerkezetes épületnél fektetett acél tartók, rácsos szerkezetek, teherhordó lemezek, stb. lehetnek.

A főtartókra közvetlenül sok esetben nem lehet közvetlenül hozzáépíteni a falakat, födémet vagy a tetőt. Ehhez kellenek a másodlagos teherhordó szerkezetek. Gyakorlatilag a szelemenekre, távtartókra és bennmaradó zsaluzatokra van szükség, hogy az oldalfalként szolgáló szendvicspanelek, trapézlemezek, vagy tetőnek szánt szendvicspanelek, trapézlemezek és cserepeslemezek felkerüljenek az épületre.

Szelemen

A horganyzott, szerkezeti acélból hidegen alakított C és Z profilok alakja és 1,00-3,00 mm vastag anyaga lehetővé teszi, hogy a főtartókat összekösse és alátámasztásként szolgáljon a tetőnek, vagy az oldalfalnak. Horgany rétegének köszönhetően nem kell a felületét továbbkezelni, mert nem fog korrodálni. A szelemenek hosszát a legtöbb gyártó egyedi méretre gyártja, de figyelembe véve a fizikai korlátokat sokszor toldani szükségesek. A C profilokat toldó elemmel, a Z profilok azonban egymásba fordítva toldhatók.

Teherhordó trapézlemez

A szintén horganyzott, szerkezeti acélból hidegen alakított magas bordájú trapézlemezekalakja és kb. 1,00 mm vastag anyaga lehetővé teszi, hogy nagy fesztávokat hidaljanak át alátámasztás nélkül, ráadásul betonnal kiöntve födémként is szolgál. Horganyzott felületének köszönhetően időtálló megoldás további felületkezelés nélkül is. A trapézlemezeket egyedi méretben gyártják, így hosszanti csatlakozás nélkül akár tíz méter hosszan is képes távolságokat áthidalni.

Forrás: http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/2744-teherhordo-szerkezetek#&panel2-1