festett csavarok

EBI Építés Aktivitási jelentés- 2018 I. negyedév

2017-ben megdöntött minden eddigi rekordot a hazai építőipar – mint korábbi jelentésünkben írtuk – a 2200 milliárd forintos megkezdett kivitelezési munkaérték olyan magas összeget jelentett, amire eddig még soha nem volt példa. A rekordot követően a növekedés pedig folytatódni látszik. Legalábbis az idei év első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában.

Összesen 592 milliárd forintot tett ki a megkezdett beruházások összértéke, vagyis az Aktivitás-Kezdés mutató, ami a tavalyi harmadik negyedévet leszámítva a 2. legnagyobb volt az elmúlt években.

 

A MAGASÉPÍTÉSEKNÉL CSÖKKENT A LENDÜLET

Már a tavalyi utolsó negyedéves jelentésünkben is némi visszaesésről számoltunk be az elindított magasépítési projektek kapcsán, az idei első negyedévben pedig szintén a korábbiaknál mérsékeltebb értékben kezdődtek meg beruházások. 2016 első negyedéve óta most volt a legalacsonyabb az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a szektorban, a magasépítések közé tartozó megkezdett fejlesztések összértéke 232 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 261 milliárddal. A magasépítések esetében a 4 negyedéves gördülő átlagok alapján most először látszik csökkenés 2015 első negyedéve óta az újonnan elindított kivitelezési munkák összegében.

CSÚCSRA JÁR A MÉLYÉPÍTÉSI SZEKTOR

Már a tavalyi évben is erős pörgés jellemezte a mélyépítéseket hazánkban, mint korábbi jelentésünkben bemutattuk, 2016-hoz képest megduplázódott az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, így eddig soha nem látott mértékben kezdődtek meg kivitelezési munkák 2017-ben. A növekedés pedig tovább folytatódott az idei év első három hónapjában. 360 milliárd forint összegben indultak el mélyépítési projektek Magyarországon, ami 2014 második negyedéve után a valaha volt 2. legmagasabb összeg 3 hónap alatt.

A jelentős összegű Aktivitás-Kezdés bővülésben az út- és vasútépítés játszotta a főszerepet, a 360 milliárd forintból 300 milliárd forint volt ezen szektorok részesedése. A megkezdett út és vasútépítések összege minden eddigi rekordot megdöntött, soha ilyen összegben nem indultak el projektek hazánkban 3 hónap alatt, mint 2018 januárja és márciusa között.

ÚT ÉS VASÚTÉPÍTÉSI BOOM?

Az elindult út és vasútépítések rekordot döntöttek az idei első negyedévben, az eddigi, 2014. második negyedéves legmagasabb 224 milliárdos összeggel szemben 33,6 százalékkal magasabb értékben kezdődtek meg kivitelezések a szektorban az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplő adatok szerint. A jelentős bővülésben az elindult új út- és vasút projektek egyaránt szerepet játszottak, de különösen kiugrónak számított az elindult vasútépítési munkák értéke.

További részletekért, diagrammokért kattintson:

http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/4346-ebi-epitesaktivitasi-jelentes-2018-i-negyedev